Boeuf Bour­guig­non

Hallo lieve lezers van Melsrecepten,

Ik heb niet heel veel tijd om recepten te maken voor dit blog 🙂 Maar ik hoop dat jullie het toch leuk vinden om hier af en toe een keer te komen neuzen. Vandaag heb ik voor jullie een heerlijke Franse klassieker namelijk Boeuf Bour­guig­non. Alhoewel er vele varianten zijn op dit recept zijn er een aantal ingrediënten die er altijd inzitten zoals Sjalotjes, Rundvlees en rode wijn.

Het recept van vandaag heb ik gebaseerd op het boek Meer dan ooit van Marina Folkers. Het verhaal speelt zich af op een camping in Frankrijk. Toen ik het boek las kreeg ik spontaan trek in de Boeuf Bour­guig­non dus besloot ik om deze te gaan maken en het recept hiervoor met jullie te delen. Wil je nou meer weten over het boek lees dan mijn recensie hier: http://bookstamel.com/2019/11/19/meer-dan-ooit/

20191109_111048.jpg

Ik maakte mijn Boeuf Bour­guig­non in de crockpot heb je die nu niet gebruik dan gewoon je gietijzeren pan 🙂 Verder heb je een pollepel en koekenpan snijplank en mesje nodig.

Zijn jullie er klaar voor? Daar gaan we dan laten we beginnen met de ingrediënten:

 • Een grote winterpeen
 • Een laurierblaadje
 • ongeveer 300 ml rode wijn 🙂 ik doe het er meestal op gevoel in aangezien wij geen wijn drinken zorg ik dat ik 2 flesjes van 250 milliliter in huis heb.
 • 125 gerookte spek
 • Een grote ui
 • 12 sjalotjes
 • 700 Gram rundvlees ongeveer
 • 1 doosje champignons
 • 1 pot Runder fond/ Vlees fond (glutenvrij of zelf maken als je net als ik geen gluten mag)
 • 1 runderbouillon blokje
 • glas water
 • 2 teentjes knoflook
 • Gedroogde tijm
 • 1 el cognac
 •  Een beetje bloem ( Ik gebruikte glutenvrije bloem)
 • Roomboter

20191109_170246.jpg

Hoe gaan we het maken:

 • Snijd het rundvlees in grove stukken en braad deze mooi aan in een grote pan met een beetje roomboter. zodat het een mooi bruin laagje krijgt.
 • Haal het rundvlees uit de pan ( Laat het braadvocht erin) en gooi het vlees in de crockpot.
 • Snijd vervolgens de grote ui in blokjes en pers de knoflook of snijd hem fijn.  braad deze in de pan waar je het rundvlees uit hebt gehaald samen met de spekblokjes. Doe dit vervolgens bij het vlees in de crockpot. Voeg een laurierblad 1 theelepel tijm en 1 el cognac toe aan de crockpot.
 • Snijd vervolgens de wortel in plakjes (Ik snijd deze plakjes nog 1 keer door midden) En schil de sjalotjes. Braad deze ook weer aan in een beetje roomboter zodat er een mooi bruin laagje omheen zit. Vervolgens doe je dit ook in de crockpot.
 • Nu gaan we de saus maken. Smelt een beetje roomboter in de koekenpan en voeg bloem toe. Er ontstaat dan een soort bal van deeg laat deze even bakken tot die een beetje verkleurd. Voeg vervolgens de wijn en fond in kleine beetjes toe tot er een mooie gladde saus ontstaat. Ik voeg dan altijd extra een glas water toe met een bouillon blokje (In het originele recept doen ze dit niet maar ik vind het net een iets diepere smaak aan alles geven) Dit doen we ook in de crockpot.
 • Vervolgens laat je het 6 uur op laag of 4 uur op de hoogste stand sudderen. ( Heb je alles in een grote pan zet het dan op de aller kleinste pit op de laagste stand en laat het 3-4 uur sudderen.
 • Tegen de tijd dat de suddertijd bijna om is snijden we nog even de champignons in plakjes en bakken deze in de pan. Ongeveer 30 minuten voor tijd doen we dit dan bij het prutje dat al staat te sudderen.

En daarna zou ik zeggen eet smakelijk. Ik serveer de Boeuf Bour­guig­non met een lekkere aardappelpuree.

Heel veel liefs, Melanie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *