Glutenvrije witte broodjes

Hallo lieve lezers van Melsrecepten

Vanaf nu ga ik het plaatsen van recepten weer wat meer oppakken. Ik ga deze niet alleen hier plaatsen maar ook op mijn boekenblog www.bookstamel.com. Omdat ik toch merk dat het onderhouden van 2 blogs mij wat minder ligt.

Ik heb gekozen voor dit recept omdat ik zelf graag met de paasdagen ook geniet van een heerlijk broodje. Kant en klaar glutenvrij brood vind ik vaak een beetje droog en niet zo lekker. Dus besloot ik om mijn eigen broodjes te maken. Heerlijke luchtige en zachte broodjes. Ik belegde het broodje met carpaccio maar je kunt er natuurlijk op doen wat je zelf lekker vindt.

20200412_121640

Recept Glutenvrije witte broodjes

ingrediënten:

  • 2,5 Cup witte broodmix glutenvrij
  • 2 Eetlepels boter
  • ongeveer 1 eetlepel honing
  • snufje zeezout
  • 1 zakje gist ( Dit is ongeveer een volle eetelepel)
  • 1 afgestreken theelepeltje xanthan gum
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 cups Melk ( Voeg dit beetje voor beetje toe want elke meel of bloem is weer anders van structuur dus de ene keer heb je meet nodig als de andere keer)

zo maak je het:

  • zeef de witte broodmix boven een kom
  • Voeg daar het zout, gist, bakpoeder en de xanthan gum aan toe en roer even door
  • Voeg vervolgens 1 ei de boter en honing toe. Mix op een lage snelheid met een mixer met deeghaken door elkaar.
  • Voeg cup voor cup de melk toe en blijf goed mixen
  • Mix net zo lang tot er een mooi glad deeg ontstaat ( Glutenvrij deeg is dunner dan normaal deeg het is een beetje vergelijkbaar met een cakebeslag maar dan net iets dikker)
  • Zet de oven op 40 graden en zet onderin de oven een kom met water.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Doe handschoentjes aan of vet je handen in met boter en maak 6 hoopjes deeg op de bakplaat. Probeer de bolletjes zo glad mogelijk te krijgen dan worden ze het mooiste rond. (Maar dit is best lastig omdat het deeg dun is)
  • Als je handschoentjes hebt gebruikt bestrijk je de broodjes aan de bovenkant nog met een beetje boter (Sla deze stap over als je de handen al had ingevet met boter)
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat de broodjes ongeveer 45 minuten rijzen.
  • Draai dan de temperatuur naar 220 en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten af.

Laat de broodjes nog even afkoelen onder een theedoek! En eet smakelijk

*** Je kunt de broodjes makkelijk per stuk invriezen zodat je altijd een lekker broodje achter de hand hebt ***

Heel veel liefs, Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *